Suomi 101

Karri "PALEFACE" Miettinen

Minulla on suuri kunnia saada julistaa Vantaan taidemuseon moratorio avatuksi. Tällä alueella eivät päde kolonialistien lait. Tätä aluetta ei määrittele patriarkaatti, kansallisvaltio, eikä ahdasmielinen, nationalistinen eetos. Tätä aluetta ei määrittele rotuhygienia, monokulttuuri tai voittajien historiankirjoitus.

Täältä ei pakkopalauteta ketään.

Täällä ei tunneta rasismia, ei seksismiä, ei homofobiaa, transfobiaa, eikä ableismia. Täällä ketään ei pakoteta ahtaan 1900-lukulaisen ihmiskäsityksen muotista läpi, vaan muotti rikotaan ja poltetaan tuhkaksi.

Tervetuloa tanssimaan menneisyyden haudalle! Tämä on Suomi Finland 101.

Tämä ei ole Kekkoslovakia, Chekkoslovakia, eikä Kouvostoliitto. Tämä ei ole sääntö-Suomi, byrokraatin viimeinen orgasmi, talvisodan ja jatkosodan jälkeisen paperisodan aika, jossa paperisotaveteraanit pompotetaan kuoliaaksi viraston luukuilla, jossa tuntemattomat sotilaat nääntyvät vastaanottokeskuksiin, jonka kaduilla arjalaisnuoret marssivat pylväsrivistöinä, jossa ulkoministeri tukehtuu nakkimukiinsa ja Töölöntorin alpakoita viedään teuraalle.

Tämä ei ole takapajula, jossa kovin jätkä saunoo itsensä kuoliaaksi. Tämä ei ole jääkiekko-ottelu.

Tämä ei ole pakkosterilisaatioiden ja saamelaislasten internaattien Suomi, jota hallitaan häpeällä ja sanktioilla. Tämä ei ole kyykytyksen ja aktiivimallin aluetta.

Tämä on Suomi Finland 101.

Tämä ei ole fin - landia, Linnake-Euroopan viimeinen erämaa, josta kansakunnan parhaat mielet käännytetään ikuiseen kadotukseen, kuin Allen Ginsbergin runossa: ”I saw the best minds of my generation destroyed by madness starving hysterical naked...”

Ei. Täällä ei olla todellisuusrajoitteisia.

Täällä rauhan armeijat marssivat linssikeiton voimalla, Saamenmaan lippu liehuu Mannerheimin patsaalla, täällä meille hymyilee muunsukupuolinen Suomi-neito-oletettu. Täällä siviilipalvelusmiehet ryystävät kukkakaalipirtelöä ja matkamuistot kääritään Laura Huhtasaaren graduun.

Täällä katsotaan totuutta silmiin. Täällä puhkotaan kuplia. Täällä maailma ei ole stagnaatiossa, vaan jatkuvassa liikkeessä. Pysähtyneisyyttä ei tunneta. Täällä ei kunnioiteta keinotekoisia rajavyöhykkeitä, ei normeja, ei ahtaita määritelmiä inhimillisestä kokemusta. Täällä vallitsee vapaus — ilmaisun-, mielipiteen-, sanan- ja kuvan vapaus!

Täällä ovia avataan, eikä suljeta. Täällä aitoja kaadetaan, eikä rakenneta muureja. Ikkunat räjäytetään kokonaan irti seinistä ja päästetään maailma sisälle.

Tämä on monimuotoinen Suomi, näkymättömien Suomi, marginalisoitujen ja rodullistettujen Suomi. Tämä on totuudenmukainen Suomi, toiseutettujen, vaiennettujen ja vähemmistöjen Suomi. Tämä... on Suomi Finland 101.

Chimamanda Ngizi Adichie’a sanoin: ”kansallinen kulttuurimme ei määrittele millaisia me olemme, me määrittelemme millaista kansallinen kulttuurimme on.”

Tervetuloa dekolonisoidulle vyöhykkeelle! Tämä on Suomi Finland 101.

 Palefacen avajaisruno SUOMI FINLAND 101-näyttelyn avajaisiin Artsissa 29.8.2018