Kuka, mitä, Michelinit?

JOSKUS asiat vain tapahtuvat oikeaan aikaan. Tahollaan veljekset miettivät kokeilukierrosta lähiseudun ravintoloissa, toisessa suunnassa suunniteltiin Myyrmäen uutta paikallislehteä. Tästä uudesta tavasta viettää aikaa yhdessä syntyi lopulta Michelinien ravintola-arvostelut.

 Ranskalainen esikuvansakin on toki saanut nimensä rengasvalmistajalta, mutta Myyr Yorkissa mielikuvissa kangasteli kenties enemmänkin ikoninen mainoshahmo. Myyr Yorkin Michelineihin liittyvät rehtiys, raavaus ja runsaus.

MICHELINIEN MAKUAISTIA on kalibroitu pienestä pitäen Shellin Kolmen helmen simpukoissa, joita he muistelevat edelleen lämmöllä. ”Pienille pojille isot lehtipihvit maustevoilla ja ranskalaisilla olivat sitä jotain. Reilu annos, hyvä ruoka, mutkaton palvelu”, Sakari kertoo ja onnistuu samalla summaamaan joitain Michelinien arvosteluperusteista.

 Michelinien arvosteluasteikko on suhteellinen, mikä lukijankin on hyvä ymmärtää. Sitä myös lähestytään positiivisen kautta. ”Nollan saa, jos ravintola ei olekaan auki. Sen jälkeen kaikki on vain plussaa”, Antero nauraa. ”Tässä kohtaa ollaan arvosteltu ravintoloita yhdestä viiteen, mutta se ei tarkoita, etteikö joku voisi saada kuusikin pistettä.”

 Tilannehan käy jännittäväksi. Miksi näin?

 ”Eri ravintoloilta odotetaan eri asioita. Fiinimpi paikka on kalliimpi, mutta samalla ruuan on oltava sen mukaista. Jos pitää odottaa pöytiinohjausta, palvelunkin on pelattava ja laskun on tultava vilauksessa. Lähimättölältä odotetaan reiluja annoksia, joissa ei turhia pihistellä”, Sakari sanoo.

MICHELINIT ARVOSTAVAT positiivisia yllätyksiä ja lisäpisteitä saattaa siis saada murtautumalla oletetun tason yläpuolelle. Siksi ravintoloiden arvostelut eivät välttämättä ole keskenään suoraan vertailtavissa.

 ”Meistä on mukava syödä rauhassa tilavassa ja mukavassa ympäristössä, mutta sekin suhteutetaan paikan kokoon ja laatuun. Ruoka on silti aina pääasia”, Sakari painottaa. ”Olisimme mielellämme antaneet grilleillekin parempia arvosanoja, mutta se ei nyt vain ollut mahdollista.”

 Kotikulmien läheltä on löytynyt monta helmeä, joista osaan on jo palattu uudestaankin.”Olemme jokseenkin yllättyneitä lähialueen ravintoloiden laadukkuudesta”, Sakari sanoo. ”Toivottavasti onni kantaa jatkossakin.”

Kaikki Michelinien aiemmat arvostelut ilmestyvät loppuvuoden aikana myös Myyr York Timesin Facebook-sivuille.